Рецепти
Чизкејк со кафе
Непечен колач од крем сирење и еспресо што изгледа одлично и е погоден за вашите гости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени бисквити(1 Чаша)
Несолен путер(4 Супени лажици)
Млеко(3/4 Чаша)
Желатин(во прав, 2-2 и пол лажички )
Крем сирење(680 Грама)
Павлака(225 Грама)
Шеќер(3/4 Чаша)
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
Еспресо(3 Супени лажици)
Шлаг во прав(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 4 часа во фрижидер
Пандишпан:
- Измешајте ги мелените бисквити со растопениот путер додека бисквитите убаво впијат од течноста. Со прстите притиснете ја смесата во кружен калап со пречник од 22-24 см и убаво натапкајте ја на површината. Оставете да отстои во фрижидер додека го подготвувате филот.
Фил:
- Млекото со желатинот во прав ставете го во мало тенџере и оставете го да отстои 2 миинути.
- Потоа тенџерето ставете го на рингла на тивок оган и гответе со постојано мешање додека желатинот се растопи.
- Тргнете од оган и оставете ја смесата да се подолади.
- Во меѓувреме изматете го со миксер крем сирењето. Додајте ги павлаката, шеќерот и ванилата и повторно добро изматете; постепено додавајте ја оладената смеса со желатинот.
- Кафето измешајте го со 1 и пол лажица врела вода додека се соедини. Потоа постепено додавајте го и кафето во смесата со крем сирењето и матете уште кратко.
Финална постапка:
- Со лажица премачкајте го филот врз пандишпанот и убаво израмнете. Покријте со фолија и оставете го колачот да отстои 4 часа во фрижидер.
- Потоа изматете шлаг и декорирајте го одозгора колачот, посипете со цимет, исечете го на парчиња и послужете го. Чувајте го во фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во