Рецепти
Чорба од лук и карфиол Ана Ѓорова

Чорба за имунитет или едноставно кога ви се јаде вкусен, а здрав оброк

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лук(5 Чешниња)

Карфиол(2 Китки)

Кромид(2 средни главици )

Свежи шампињони(225 Грама)

Бистра зеленчукова супа(4 Чаши)

Вода(8 Чаши)

Сув магдонос(3 Кафени лажици)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/8 Кафена лажица)

Бибер

Сол

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Излупете 5 чешниња лук и отсечете им ги краевите. Ставете ги во помал огноотпорен сад, попрскајте ги со 1 лажица масло, покријте го садот со фолија и печете ги 45-60 минути во загреана рерна на 190 степени.
  2. Во поголемо тенџере на оган загрејте 1 лажица масло и пропржете го исечканиот кромид и исечканите китки карфиол околу 5 минути.
  3. Потоа во тенџерето додајте ги исечканите печурки и гответе уште 5 минути.
  4. Додајте ја зеленчуковата супа и водата, па зачинете. Откако ќе зоврие супата, намалете ја температурата на умерена и гответе 15 минути со повремено мешање.
  5. По 15 минути додајте го испасираниот, печен лук и гответе уште 30 минути.
  6. Тргнете ја супата од оган и испасирајте ја со рачен блендер. Зачинете уште по вкус, па послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: