Рецепти
Чорба од лук и карфиол
Чорба за имунитет или едноставно кога ви се јаде вкусен, а здрав оброк
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лук(5 Чешниња)
Карфиол(2 Китки)
Кромид(2 средни главици )
Свежи шампињони(225 Грама)
Бистра зеленчукова супа(4 Чаши)
Вода(8 Чаши)
Сув магдонос(3 Кафени лажици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Куркума(1/2 Кафена лажица)
Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)
Морско оревче(1/8 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Излупете 5 чешниња лук и отсечете им ги краевите. Ставете ги во помал огноотпорен сад, попрскајте ги со 1 лажица масло, покријте го садот со фолија и печете ги 45-60 минути во загреана рерна на 190 степени.
-
Во поголемо тенџере на оган загрејте 1 лажица масло и пропржете го исечканиот кромид и исечканите китки карфиол околу 5 минути.
- Потоа во тенџерето додајте ги исечканите печурки и гответе уште 5 минути.
- Додајте ја зеленчуковата супа и водата, па зачинете. Откако ќе зоврие супата, намалете ја температурата на умерена и гответе 15 минути со повремено мешање.
- По 15 минути додајте го испасираниот, печен лук и гответе уште 30 минути.
- Тргнете ја супата од оган и испасирајте ја со рачен блендер. Зачинете уште по вкус, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во