Рецепти
Чорба од лук и карфиол Ана Ѓорова

Чорба за имунитет или едноставно кога ви се јаде вкусен, а здрав оброк

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лук(5 Чешниња)

Карфиол(2 Китки)

Кромид(2 средни главици )

Свежи шампињони(225 Грама)

Бистра зеленчукова супа(4 Чаши)

Вода(8 Чаши)

Сув магдонос(3 Кафени лажици)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/8 Кафена лажица)

Бибер

Сол

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Излупете 5 чешниња лук и отсечете им ги краевите. Ставете ги во помал огноотпорен сад, попрскајте ги со 1 лажица масло, покријте го садот со фолија и печете ги 45-60 минути во загреана рерна на 190 степени.
  2. Во поголемо тенџере на оган загрејте 1 лажица масло и пропржете го исечканиот кромид и исечканите китки карфиол околу 5 минути.
  3. Потоа во тенџерето додајте ги исечканите печурки и гответе уште 5 минути.
  4. Додајте ја зеленчуковата супа и водата, па зачинете. Откако ќе зоврие супата, намалете ја температурата на умерена и гответе 15 минути со повремено мешање.
  5. По 15 минути додајте го испасираниот, печен лук и гответе уште 30 минути.
  6. Тргнете ја супата од оган и испасирајте ја со рачен блендер. Зачинете уште по вкус, па послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: