Рецепти
Чорба од ориз и кељ во тиква Ана Ѓорова

Вкусна чорба од тиква, кељ, сланина и ориз во интересна и креативна „чинија“ од издлабена тиква

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 Килограм)

Ориз(250 Грама)

Кељ(1/4 )

Кромид(1 Главица)

Сланина(100 Грама)

Бистра зеленчукова супа(2 Литри)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Отстранете го горниот дел на тиквата со тоа што ќе ја пресечете на два дела по должина. Потоа исчистете ѝ ги семките и издлабете ѝ ја внатрешноста со нож и црпалка, но внимавајте да не издлабите премногу – кората треба да биде неуништена.
  2. Намастете ја внатрешноста на тиквата со масло и ставете ја 20 минути во рерна на 180°C.
  3. Во меѓувреме кељот измијте го и исечете го на тенки ленти.
  4. Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, па додајте ја сланината и пржете додека добие мирис.
  5. Потоа со кромидот и сланината додајте го кељот и 250 грама од издлабената тиква без семките која ја исековте на коцкички. На крај додајте го оризот со малку зеленчукова супа.
  6. Мешајте ги состојките и гответе, па постепено по малку со црпалка додавајте уште од супата додека оризот убаво се свари. Посолете и додајте бибер по вкус.
  7. Сварената смеса сервирајте ја топла во внатрешноста на потпечената тиква и послужете веднаш.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: