Рецепти
Чорба од ориз и кељ во тиква
Вкусна чорба од тиква, кељ, сланина и ориз во интересна и креативна „чинија“ од издлабена тиква
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 Килограм)
Ориз(250 Грама)
Кељ(1/4 )
Кромид(1 Главица)
Сланина(100 Грама)
Бистра зеленчукова супа(2 Литри)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Отстранете го горниот дел на тиквата со тоа што ќе ја пресечете на два дела по должина. Потоа исчистете ѝ ги семките и издлабете ѝ ја внатрешноста со нож и црпалка, но внимавајте да не издлабите премногу – кората треба да биде неуништена.
- Намастете ја внатрешноста на тиквата со масло и ставете ја 20 минути во рерна на 180°C.
- Во меѓувреме кељот измијте го и исечете го на тенки ленти.
- Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, па додајте ја сланината и пржете додека добие мирис.
- Потоа со кромидот и сланината додајте го кељот и 250 грама од издлабената тиква без семките која ја исековте на коцкички. На крај додајте го оризот со малку зеленчукова супа.
- Мешајте ги состојките и гответе, па постепено по малку со црпалка додавајте уште од супата додека оризот убаво се свари. Посолете и додајте бибер по вкус.
- Сварената смеса сервирајте ја топла во внатрешноста на потпечената тиква и послужете веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во