Рецепти
Чорба од ориз и кељ во тиква Ана Ѓорова

Вкусна чорба од тиква, кељ, сланина и ориз во интересна и креативна „чинија“ од издлабена тиква

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 Килограм)

Ориз(250 Грама)

Кељ(1/4 )

Кромид(1 Главица)

Сланина(100 Грама)

Бистра зеленчукова супа(2 Литри)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Отстранете го горниот дел на тиквата со тоа што ќе ја пресечете на два дела по должина. Потоа исчистете ѝ ги семките и издлабете ѝ ја внатрешноста со нож и црпалка, но внимавајте да не издлабите премногу – кората треба да биде неуништена.
  2. Намастете ја внатрешноста на тиквата со масло и ставете ја 20 минути во рерна на 180°C.
  3. Во меѓувреме кељот измијте го и исечете го на тенки ленти.
  4. Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, па додајте ја сланината и пржете додека добие мирис.
  5. Потоа со кромидот и сланината додајте го кељот и 250 грама од издлабената тиква без семките која ја исековте на коцкички. На крај додајте го оризот со малку зеленчукова супа.
  6. Мешајте ги состојките и гответе, па постепено по малку со црпалка додавајте уште од супата додека оризот убаво се свари. Посолете и додајте бибер по вкус.
  7. Сварената смеса сервирајте ја топла во внатрешноста на потпечената тиква и послужете веднаш.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: