Рецепти
Чорба од праз
Кремаста чорба за љубителите на праз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(400 Грама)
Путер(40 Грама)
Брашно(40 Грама)
Кисела павлака(1/2 Чаша)
Жолчка од јајце(1 )
Сечкан магдонос(1 Китка)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Празот исчистете го и добро измијте го, а потоа исцедете го и ситно исечкајте го.
- Во тенџере со загреан путер додајте го брашното и пропржете го со постојано мешање додека малку не потемне. Потоа додајте го сечканиот праз, промешајте и прелијте го со млака вода или супа од коцка (колку да го покрие празот).
- Тенџерето поклопете го и динстајте го празот додека не омекне, со постојано мешање.
- Кога ќе омекне празот, додајте уште малку вода, зачинете со сол и бибер и оставете да се вари уште некое време.
- Изматете ја жолчката со киселата павлака, додајте ситно сечкан магдонос и пред крај посипете врз чорбата. Измешајте за сè убаво да се соедини, варете уште кратко, па послужете ја чорбата топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во