Рецепти
Чорба од праз Ана Ѓорова

Кремаста чорба за љубителите на праз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праз(400 Грама)

Путер(40 Грама)

Брашно(40 Грама)

Кисела павлака(1/2 Чаша)

Жолчка од јајце(1 )

Сечкан магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Празот исчистете го и добро измијте го, а потоа исцедете го и ситно исечкајте го.
  2. Во тенџере со загреан путер додајте го брашното и пропржете го со постојано мешање додека малку не потемне. Потоа додајте го сечканиот праз, промешајте и прелијте го со млака вода или супа од коцка (колку да го покрие празот).
  3. Тенџерето поклопете го и динстајте го празот додека не омекне, со постојано мешање.
  4. Кога ќе омекне празот, додајте уште малку вода, зачинете со сол и бибер и оставете да се вари уште некое време.
  5. Изматете ја жолчката со киселата павлака, додајте ситно сечкан магдонос и пред крај посипете врз чорбата. Измешајте за сè убаво да се соедини, варете уште кратко, па послужете ја чорбата топла.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: