Рецепти
Чорба од праз Ана Ѓорова

Кремаста чорба за љубителите на праз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праз(400 Грама)

Путер(40 Грама)

Брашно(40 Грама)

Кисела павлака(1/2 Чаша)

Жолчка од јајце(1 )

Сечкан магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Празот исчистете го и добро измијте го, а потоа исцедете го и ситно исечкајте го.
  2. Во тенџере со загреан путер додајте го брашното и пропржете го со постојано мешање додека малку не потемне. Потоа додајте го сечканиот праз, промешајте и прелијте го со млака вода или супа од коцка (колку да го покрие празот).
  3. Тенџерето поклопете го и динстајте го празот додека не омекне, со постојано мешање.
  4. Кога ќе омекне празот, додајте уште малку вода, зачинете со сол и бибер и оставете да се вари уште некое време.
  5. Изматете ја жолчката со киселата павлака, додајте ситно сечкан магдонос и пред крај посипете врз чорбата. Измешајте за сè убаво да се соедини, варете уште кратко, па послужете ја чорбата топла.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: