Рецепти
Чорба од шкампи
Вкусна морска чорба со парчиња багет леб и рендан пармезан
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(4 )
Лук(1 Чешне)
Рендан пармезан(30 Грама)
Свеж босилек(1 Китка)
Свеж магдонос(1 Китка)
Маслиново масло(8 Супени лажици)
Бистра зеленчукова супа(600 Милилитри)
Бело вино(150 Милилитри)
Шафран(1 Супена лажица)
Шкампи(200 Грама)
Багет(8 Парчиња)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Исчистете го лукот и ситно исечкајте го.
- Босилекот и магдоносот измијте ги, исушете ги, па ситно исечкајте ги.
- Потоа во сад додајте 6 лажици маслиново масло и испасирајте ги босилекот и лукот.
- Доматите измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцкички. Додајте ги во босилекот и зачинете со бибер.
- Во тенџере ставете вино и инстант супата и зовријте ги.
- Оставете малку супа и промешајте ја со шафранот, па и тоа сипете го во тенџерето да се вари.
- Шкампите измијте ги, избришете ги и додајте ги во чорбата. Оставете да се варат 2-3 минути и зачинете со сол и бибер.
- Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и во него пропржете ги парчињата багет леб. Потоа извадете ги и намачкајте ги со смесата од босилекот и доматите.
- Готовата чорба ставете ја во чинии, распоредете ги мачканите парчиња леб и наросете со ситно сечканиот магдонос и ренданиот пармезан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во