Рецепти
Чорба од шкампи Ана Ѓорова

Вкусна морска чорба со парчиња багет леб и рендан пармезан

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(4 )

Лук(1 Чешне)

Рендан пармезан(30 Грама)

Свеж босилек(1 Китка)

Свеж магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(8 Супени лажици)

Бистра зеленчукова супа(600 Милилитри)

Бело вино(150 Милилитри)

Шафран(1 Супена лажица)

Шкампи(200 Грама)

Багет(8 Парчиња)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Исчистете го лукот и ситно исечкајте го.
  2. Босилекот и магдоносот измијте ги, исушете ги, па ситно исечкајте ги.
  3. Потоа во сад додајте 6 лажици маслиново масло и испасирајте ги босилекот и лукот.
  4. Доматите измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцкички. Додајте ги во босилекот и зачинете со бибер.
  5. Во тенџере ставете вино и инстант супата и зовријте ги.
  6. Оставете малку супа и промешајте ја со шафранот, па и тоа сипете го во тенџерето да се вари.
  7. Шкампите измијте ги, избришете ги и додајте ги во чорбата. Оставете да се варат 2-3 минути и зачинете со сол и бибер.
  8. Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и во него пропржете ги парчињата багет леб. Потоа извадете ги и намачкајте ги со смесата од босилекот и доматите.
  9. Готовата чорба ставете ја во чинии, распоредете ги мачканите парчиња леб и наросете со ситно сечканиот магдонос и ренданиот пармезан.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: