Рецепти
Чорба од шкампи Ана Ѓорова

Вкусна морска чорба со парчиња багет леб и рендан пармезан

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(4 )

Лук(1 Чешне)

Рендан пармезан(30 Грама)

Свеж босилек(1 Китка)

Свеж магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(8 Супени лажици)

Бистра зеленчукова супа(600 Милилитри)

Бело вино(150 Милилитри)

Шафран(1 Супена лажица)

Шкампи(200 Грама)

Багет(8 Парчиња)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Исчистете го лукот и ситно исечкајте го.
  2. Босилекот и магдоносот измијте ги, исушете ги, па ситно исечкајте ги.
  3. Потоа во сад додајте 6 лажици маслиново масло и испасирајте ги босилекот и лукот.
  4. Доматите измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцкички. Додајте ги во босилекот и зачинете со бибер.
  5. Во тенџере ставете вино и инстант супата и зовријте ги.
  6. Оставете малку супа и промешајте ја со шафранот, па и тоа сипете го во тенџерето да се вари.
  7. Шкампите измијте ги, избришете ги и додајте ги во чорбата. Оставете да се варат 2-3 минути и зачинете со сол и бибер.
  8. Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и во него пропржете ги парчињата багет леб. Потоа извадете ги и намачкајте ги со смесата од босилекот и доматите.
  9. Готовата чорба ставете ја во чинии, распоредете ги мачканите парчиња леб и наросете со ситно сечканиот магдонос и ренданиот пармезан.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: