Рецепти
Чорба од телешко месо
Телешка крем-чорба со ориз и зеленчук. Пријатно јадење!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(300 Грама)
Морков(1 )
Ориз(1 Шака)
Грашок(1 Шака)
Кромид(1 Главица)
Брашно(1 Супена лажица)
Ловоров лист(1-2 )
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- На загреано масло се пропржува месото исечено на коцки.
- Се додава вода и се остава да се вари.
- По половина час се додава морковот исечкан на коцки, една шака ориз и грашак.
- Настрана се прави запршка: се пропржува сечканиот кромид, се додава лажица брашно и на крај црвен пипер и вегета.
- Ова се меша со месото, се додава ловоров лист, се вари уште 5-10 минути, а потоа се трга од оган.
- На крај постепено се додава и едно јајце (изматено со 100 мл вода од чорбата).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во