Рецепти
Динстан пилешки џигер во гнездо од пире Ана Ѓорова

Едноставен, а вкусен ручек од пилешки џигер и компири

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот се лупи, се мие и ситно се сечка. Џигерот исто така добро се мие.
  2. Во тава со вода и со масло се ставаат џигерот и кромидот да се динстаат. Кога џигерот ќе омекне, а кромидот ќе сенаправи како сос, се додаваат зачините по вкус: вегета, сол и бибер. На крај џигерот малку се запржува на маслото.
  3. Компирите се лупат, се мијат и се сечкаат на коцки. Се ставаат во тенџере со малку посолена вода да се варат. Кога ќе бидат сварени, се цедат од водата и се пасираат во пире.
  4. Настрана се сечка млад кромид, се пржи во загреано масло, па се става врз изгмеченото пире. Се зачинува со бибер и вегета.
  5. Во чинијата најпрво се прави гнездо од пирето, а во средината се става издинстаниот пилешки џигер. Се украсува по желба со исечкан млад кромид, свеж магдонос или домати.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: