Рецепти
Динстани шампињони со пилешко
Ова јадење оди одлично во комбинација со ориз и суво бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(250 Грама)
Пилешки гради(250 Грама)
Карфиол(100 Грама)
Грашок(50 Грама)
Морков(3 )
Путер(50 Грама)
Јајце(1 )
Кисела павлака(200 Милилитри)
Брашно(1 1/2 Супена лажица)
Целер(1/2 корен )
Магдонос(1/2 Китка)
Морско оревче(рендано 1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во тенџере со зовриена вода на оган ја ставаме коцката да се вари супа.
- Во друго тенџере на оган ставаме половина од путерот да се растопи. Морковите ги сечкаме на кругови, а коренот од целер на ситни коцки. Ги пржиме на растопениот путер во тенџерето на оган.
- Пилешките гради ги сечкаме на коцки, а рачките од магдоносот на парчиња. Ги додаваме во тенџерето и промешуваме.
- Откако месото ќе се запржи го додаваме брашното. Мешаме со лажицата. Во тенџерето со испрженото брашно ја додаваме супата од коцка. Потоа ги додаваме цветовите карфиол, грашокот и ренданото морско оревче. Посолуваме, наросуваме бибер и промешуваме.
- Во тава на оган го ставаме преостанатиот путер да се растопи и додаваме масло за јадење.
- Шампињоните ги сечкаме на листови. Го ставаме да се пржат во тавата на оган. Посолуваме, наросуваме бибер и промешуваме. Запржените шампињони од тавата ги додаваме во тенџерето.
- Јајцето го кршиме и ја делиме белката од жолчката. Жолчката и павлаката ги мешаме со жица за матење додека не се соединат. Ги додаваме во тенџерето и промешуваме. Откако шампињоните и пилешкото ќе се издинстаат го тргаме тенџерето од оган.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во