Рецепти
Долма во земјена тава
Полнети тиквички со мелено месо и прелив во рерна за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(2 )
Мешано мелено месо(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Вегета(1 Супена лажица)
Кисело млеко(500 Милилитри)
Јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот се сечка и се пржи во тава на загреано масло, па се додаваат месото и зачините.
- Тиквичките се мијат и не се лупат, се длабат и се полнат со меленото месо.
- Се редат во земјена тава и се попрскуваат со масо. Тавата се дополнува со вода колку да ги покрие.
- Се печат во рерна малку поголго, да се загрее убаво земјеното тавче.
- Откако ќе биде готово, се матат јајцата и киселото млеко, па се прелеваат врз тиквичките. Се враќа садот во рерната уште малку да се запече преливот. По желба може да изрендате и кашкавал одозгора.
- Се јаде топло, по вкус додавајќи јаболков оцет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во