Рецепти
Долма во земјена тава Ана Ѓорова

Полнети тиквички со мелено месо и прелив во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(2 )

Мешано мелено месо(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Вегета(1 Супена лажица)

Кисело млеко(500 Милилитри)

Јајце(4 )

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот се сечка и се пржи во тава на загреано масло, па се додаваат месото и зачините.
  2. Тиквичките се мијат и не се лупат, се длабат и се полнат со меленото месо.
  3. Се редат во земјена тава и се попрскуваат со масо. Тавата се дополнува со вода колку да ги покрие.
  4. Се печат во рерна малку поголго, да се загрее убаво земјеното тавче.
  5. Откако ќе биде готово, се матат јајцата и киселото млеко, па се прелеваат врз тиквичките. Се враќа садот во рерната уште малку да се запече преливот. По желба може да изрендате и кашкавал одозгора.
  6. Се јаде топло, по вкус додавајќи јаболков оцет.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: