Рецепти
Долма во земјена тава Ана Ѓорова

Полнети тиквички со мелено месо и прелив во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(2 )

Мешано мелено месо(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Вегета(1 Супена лажица)

Кисело млеко(500 Милилитри)

Јајце(4 )

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот се сечка и се пржи во тава на загреано масло, па се додаваат месото и зачините.
  2. Тиквичките се мијат и не се лупат, се длабат и се полнат со меленото месо.
  3. Се редат во земјена тава и се попрскуваат со масо. Тавата се дополнува со вода колку да ги покрие.
  4. Се печат во рерна малку поголго, да се загрее убаво земјеното тавче.
  5. Откако ќе биде готово, се матат јајцата и киселото млеко, па се прелеваат врз тиквичките. Се враќа садот во рерната уште малку да се запече преливот. По желба може да изрендате и кашкавал одозгора.
  6. Се јаде топло, по вкус додавајќи јаболков оцет.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: