Рецепти
Домашен ајвар Ана Ристеска

Домашен ајвар по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(10 Килограми)

Домат(3 )

Масло(5 Децилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Испечете ги пиперките, па излупете ја лушпата и исчистете ги од семките. Потоа изладете ги, ставете ги во цедило да се исцедат и продолжете со работа за час или два.
  2. Во меѓувреме испечете ги и доматите, излупете ги и исцедете ги. Исцедените пиперки и домати сомелете ги на апарат за мелење месо, па добиената смеса преместете ја во голем лонец и почнете да ги варите.
  3. Смесата мешајте ја што повеќе, а при варењето додавајте масло, по 1 децилитар на секои 20 минути (имајте на ум дека маслото не смее да избие на површина). Дваесетина минути пред крајот на варењето додајте сол и шеќер.
  4. За да знаете дека ајварот е готов, со голема лажица поминете на дното, доколку таа со себе остава трага со која можете да го видите дното на тенџерето, тогаш знаете дека ајварот е готов.
  5. Подгответе ги теглите додека ајварот се вари. Загрејте ги во печка на 50 °C, а наполнете ги со ајварот откако ќе го тргнете од оган.
  6. Кога ќе ги наполните, на врвот на секоја тегла налијте малку масло и добро затворете ги со капаче. Држете ги на мрачно место, прекриени со крпа.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: