Рецепти
Домашен ајвар Ана Ристеска

Домашен ајвар по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(10 Килограми)

Домат(3 )

Масло(5 Децилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Испечете ги пиперките, па излупете ја лушпата и исчистете ги од семките. Потоа изладете ги, ставете ги во цедило да се исцедат и продолжете со работа за час или два.
  2. Во меѓувреме испечете ги и доматите, излупете ги и исцедете ги. Исцедените пиперки и домати сомелете ги на апарат за мелење месо, па добиената смеса преместете ја во голем лонец и почнете да ги варите.
  3. Смесата мешајте ја што повеќе, а при варењето додавајте масло, по 1 децилитар на секои 20 минути (имајте на ум дека маслото не смее да избие на површина). Дваесетина минути пред крајот на варењето додајте сол и шеќер.
  4. За да знаете дека ајварот е готов, со голема лажица поминете на дното, доколку таа со себе остава трага со која можете да го видите дното на тенџерето, тогаш знаете дека ајварот е готов.
  5. Подгответе ги теглите додека ајварот се вари. Загрејте ги во печка на 50 °C, а наполнете ги со ајварот откако ќе го тргнете од оган.
  6. Кога ќе ги наполните, на врвот на секоја тегла налијте малку масло и добро затворете ги со капаче. Држете ги на мрачно место, прекриени со крпа.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: