Рецепти
Домашен ајвар
Домашен ајвар по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(10 Килограми)
Домат(3 )
Масло(5 Децилитри)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(по желба )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Испечете ги пиперките, па излупете ја лушпата и исчистете ги од семките. Потоа изладете ги, ставете ги во цедило да се исцедат и продолжете со работа за час или два.
- Во меѓувреме испечете ги и доматите, излупете ги и исцедете ги. Исцедените пиперки и домати сомелете ги на апарат за мелење месо, па добиената смеса преместете ја во голем лонец и почнете да ги варите.
- Смесата мешајте ја што повеќе, а при варењето додавајте масло, по 1 децилитар на секои 20 минути (имајте на ум дека маслото не смее да избие на површина). Дваесетина минути пред крајот на варењето додајте сол и шеќер.
- За да знаете дека ајварот е готов, со голема лажица поминете на дното, доколку таа со себе остава трага со која можете да го видите дното на тенџерето, тогаш знаете дека ајварот е готов.
- Подгответе ги теглите додека ајварот се вари. Загрејте ги во печка на 50 °C, а наполнете ги со ајварот откако ќе го тргнете од оган.
- Кога ќе ги наполните, на врвот на секоја тегла налијте малку масло и добро затворете ги со капаче. Држете ги на мрачно место, прекриени со крпа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во