Рецепти
Домашен интегрален леб Ана Ѓорова

Домашно здраво лепче од интегрално брашно, мед и пченични никулци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Интегрално пченично брашно(500 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец во прав(1 Пакување)

Вода(450 Милилитри)

Мед(30 Милилитри)

Масло(30 Милилитри)

Пченични никулци(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Ставете го брашното измешано со сол во тава и загрејте го во млака рерна околу 10 минути.
  2. Во меѓувреме измешајте го квасецот со 250 мл млака вода и оставете го да отстои.
  3. На средината на брашното направете вдлабнатина и во неа ставете го нараснатиот квасец, преостанатата вода, медот, маслото и пченичните никулци.
  4. Месете го тестото сè додека стане мазно. Тавата за печење намастете ја.
  5. Тестото обликувајте го во форма на леб, ставете го во тавата и покријте го со пластична фолија. Оставете го да отстои на топло додека да нарасне околу 2,5 см над работ на садот.
  6. Рерната загрејте ја на 200°C и печете го лебот 35-40 минути. Оладете го на решетка.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: