Рецепти
Домашен сладолед од чоколадо
Лесен за подготовка, кремаст и свеж сладолед од чоколадо што ќе го обожаваат и децата и возрасните
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(250 Милилитри)
Млеко(150 Милилитри)
Црно чоколадо(150 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Жолчка од јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во тенџере на тивок оган ставете ги слатката павлака и млекото и во него растопете го чоколадото.
- Во друг сад со жица за матење изматете ги жолчките со шеќерот.
- Потоа смесата со жолчки додајте ја во тенџерето со смесата од чоколадо, па продолжете да мешате на тивок оган уште многу кратко, додека смесата во тенџерето зоврие, а потоа веднаш тргнете настрана.
- Добро измешајте ја смесата, внимавајте да нема грутки, па по желба додајте и малку екстракт од ванила.
- Смесата оставете ја настрана да се олади целосно. Потоа ставете ја во фрижидер 1-2 часа.
- Потоа претурете ја во пластичен сад и ставете во замрзнувач.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во