Рецепти
Домашен сок од портокал Ана Ѓорова

Направете доволно домашен сок од портокал и освежувајте се постојано со здрав и вкусен напиток, кој се подготвува лесно и е економичен

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Портокал(1 Килограм)

Шеќер(1 Килограм)

Лимонска киселина(40 Грама)

Вода(10 Литри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Портокалите добро измијте ги, не ги лупете и исечете ги на тенки резанки.
  2. Ставете ги во тенџере, додајте лимонска киселина и прелијте ги со 1 литар вода. Поклопете го тенџерето со капак и оставете го да отстои 48 часа на собна температура.
  3. Потоа тенџерето ставете го на оган и гответе 30 минути.
  4. Откако ќе се олади, пропасирајте ги портокалите или измиксирајте ги така што да добиете густ сируп.
  5. Останатите 9 литри вода ставете ги во тенџере на оган со шеќерот и гответе додека не зоврие и шеќерот не се растопи.
  6. Потоа оладете ја смесата и додајте го сокот од портокал.
  7. Убаво мешајте и изладениот сок прелијте го во флаши и чувајте ги на ладно и темно место.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: