Рецепти
Домашна пита со кисела зелка (посно)
Домашна пита со фил од кисела зелка и мелени ореви за богат оброк
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела зелка(1 Главица)
Мелени ореви(по желба )
Вода(250 Милилитри)
Брашно(по потреба колку да се замеси тесто )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Исечкајте ја киселата зелка на ситни парченца, додајте сол и бибер, а може и мелени ореви по желба. Смесата динстајте ја во тава со малку масло подолго време на тивок оган.
- Од 250 мл вода, брашно по потреба, рамна супена лажица сол и малку масло (околу 1/2 кафена шолја) замесете тесто. Додајте брашно колку што треба за да се замеси тестото.
- Поделете го тестото на 4 дела, расукајте го отприлика 10-15 см, намачкајте го со масло и оставете да отстои така 15-20 минути.
- Земете една кора и полека од средината почнете со прстите да развлекувате кора, но внимавајте да не се скине. Нанесете фил одозгора на развлечената кора, лажица масло и малку мелени ореви по желба. Завиткајте ја кората во ролат и свиткајте ја во круг.
- Повторете го истото со останатите три кори, свиткајте ги во округла тава и печете ги на 200 степени околу 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во