Рецепти
Домашни канелони
Типичен рецепт за домашна италијанска паста
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Брашното ставете го во сад, додајте ги јајцата, прстофат сол и лажица маслиново масло. Измешајте ја добро смесата додека да добиете еластично тесто.
- Тестото покријте го со крпа, потоа повторно замесете го и со сукало расукајте кори со дебелина од околу 1-1,5 мм и оставете го да мирува уште 15 минути.
- Исечете го тестото на правоаголници со димензии околу 12х16 см.
- Сварете ги кратко правоаголниците во солена вода, исцедете ги и исплакнете ги под млаз ладна вода. Распоредете ги врз крпа за да се исушат.
- Канелоните може да ги полните со фил по желба, месо, зеленчук, рикота сирење… Распоредете го филот на една подолга страна на правоаголникот, полека свиткајте од крајот со филот кон кората како цилиндар.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во