Рецепти
Двоен солен ролат Ана Ѓорова

Солен ролат од лиснато тесто што може да го подготвите за појадок, предјадење или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(500 Грама)

Свежи шампињони(500 Грама)

Кисела павлака(300 Грама)

Ајвар(7 Супени лажици)

Мајонез(250 Грама)

Кромид(1 Главица)

Сенф(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(1 за премачкување )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Кромидот пржете го во загреано масло во тава на оган, а откако ќе омекне, додајте ги шампињоните исечкани на листови. Зачинете со сол, бибер и вегета.
  2. Откако течноста ќе испари, тргнете ја тавата од оган, додајте ги мајонезот, киселата павлака и сенфот и промешајте го филот.
  3. На набрашнета работна површина од двете парчиња лиснато тесто со сукало развлечете кори.
  4. На хартија за печење ставете една кора, премачкајте ја со ајварот, врз него ставете ја втората кора и премачкајте ја со филот.
  5. Со помош на хартијата свиткајте ролат и ставете го во тава за печење.
  6. Премачкајте го ролатот со изматената жолчка и наросете сусам, па печете го 45 минути во рерна на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: