Рецепти

Двоен солен ролат
Солен ролат од лиснато тесто што може да го подготвите за појадок, предјадење или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Кисела павлака(300 Грама)
Ајвар(7 Супени лажици)
Мајонез(250 Грама)
Кромид(1 Главица)
Сенф(1 Супена лажица)
Жолчка од јајце(1 за премачкување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Кромидот пржете го во загреано масло во тава на оган, а откако ќе омекне, додајте ги шампињоните исечкани на листови. Зачинете со сол, бибер и вегета.
- Откако течноста ќе испари, тргнете ја тавата од оган, додајте ги мајонезот, киселата павлака и сенфот и промешајте го филот.
- На набрашнета работна површина од двете парчиња лиснато тесто со сукало развлечете кори.
- На хартија за печење ставете една кора, премачкајте ја со ајварот, врз него ставете ја втората кора и премачкајте ја со филот.
- Со помош на хартијата свиткајте ролат и ставете го во тава за печење.
- Премачкајте го ролатот со изматената жолчка и наросете сусам, па печете го 45 минути во рерна на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во