Рецепти
Фалафел тортиљи Ана Ѓорова

Тортиљи со сос од павлака, зеленчук и ќофтиња од наут

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Наут(500 Грама)

Лук(6-7 Чешниња)

Магдонос(1 Китка)

Сол(1 Кафена лажица)

Италијански зачин (мешан зачин)(1 Кафена лажица)

Павлака(1 )

Мајонез(2-3 Супени лажици)

Морков(2 )

Марула(8 Листови)

Тортиљи(8 Парчиња)

Кисели краставички(2-3 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Наутот се остава потопен во вода од вечер и така се остава да стои до утредента.
  2. Откако наутот ќе омекне, се меле, може на машина за мелење месо или на машинка за мелење ореви.
  3. Во смесата од наут се додава солта, дел од сечканиот лук, ситно сечканиот магдонос, мешаниот сув зачин и се меша.
  4. Од оваа смеса се прават мали ќофтиња кои се пржат во загреано масло додека убаво заруменат.
  5. Откако ќофтињата убаво ќе се испржат, се ставаат врз хартиена салфетка за да се исцедат од вишокот маснотија.
  6. Во меѓувреме, се прави преливот: во павлаката се додаваат мајонезот, сечканите кисели краставички, преостанатиот сечкан лук и сечканиот магдонос. Количината на лук и магдонос што ќе ја ставите е по вкус. Се меша.
  7. Јадењето се послужува така што на тортиља (може домашни или готови) се става еден лист марула, малку морков исечкан на стапчиња, се премачкува од преливот, па се ставаат по две ќофтиња и се виткаат тортиљите во фишек.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: