Рецепти

Фина торта од ореви
Чоколадна торта која оди во комбинација со сезонско овошје или кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(8 )
Шеќер(170 Грама)
Ореви(170 Грама)
Пченкарно брашно(3 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 Супена лажица)
Шлаг крем чоколада(3 Супени лажици)
Млеко(375 Милилитри)
Црно чоколадо(200 Грама)
Путер(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Одвојте ги жолчките од јајце од белките. Белките изматете ги со миксер додека не добиете шлаг, па промешајте половина од количината на шеќер. Жолчките и останатиот дел од шеќерот матете ги со миксер додека не се стопи шеќерот.
- Во садот со белките додајте ги жолчките, па додајте мелени ореви, брашно и прашак за печиво. Дел од смесата (24 сантиметри) ставете ја во сад за печење торти кој е обложен со хартија за печење. Печете 1 час во загреана рерна на 170 степени додека не се испече. Оладената торта пресечете ја на три еднакви делови.
- Припрема на филот: во сварено оладено млеко додајте го пакувањето шлаг крема од чоколадо и матете со миксер на најсилно додека не добиете кремаста смеса. Кремот нанесете го на оладената торта и оставете да се олади 1 – 2 часа.
- Припрема на глазурата: на пареа стопете го чоколадото со путерот. Така топлата глазура, нанесете ја врз тортата и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во