Рецепти
Фина торта од ореви Ана Ѓорова

Чоколадна торта која оди во комбинација со сезонско овошје или кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(8 )

Шеќер(170 Грама)

Ореви(170 Грама)

Пченкарно брашно(3 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 Супена лажица)

Шлаг крем чоколада(3 Супени лажици)

Млеко(375 Милилитри)

Црно чоколадо(200 Грама)

Путер(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Одвојте ги жолчките од јајце од белките. Белките изматете ги со миксер додека не добиете шлаг, па промешајте половина од количината на шеќер. Жолчките и останатиот дел од шеќерот матете ги со миксер додека не се стопи шеќерот.
  2. Во садот со белките додајте ги жолчките, па додајте мелени ореви, брашно и прашак за печиво. Дел од смесата (24 сантиметри) ставете ја во сад за печење торти кој е обложен со хартија за печење. Печете 1 час во загреана рерна на 170 степени додека не се испече. Оладената торта пресечете ја на три еднакви делови.
  3. Припрема на филот: во сварено оладено млеко додајте го пакувањето шлаг крема од чоколадо и матете со миксер на најсилно додека не добиете кремаста смеса. Кремот нанесете го на оладената торта и оставете да се олади 1 – 2 часа.
  4. Припрема на глазурата: на пареа стопете го чоколадото со путерот. Така топлата глазура, нанесете ја врз тортата и послужете.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: