Рецепти
Гарнирани тост лепчиња
Потпечени лепчиња со вкусен намаз од пилешки џигер и зеленчук. Супер можност да го искористите сувиот леб од пред неколку дена и да приготвите вкусен оброк.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Целер(2 страка )
Морков(1 )
Пилешки џигер(400 Грама)
Бело вино(колку да се полијат џигерите )
Концентрат од домат(4 Супени лажици)
Зелени маслинки(30 Грама)
Путер(40 Грама)
Леб(18 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Ситно исечкајте го кромидот и пропржете го на малку масло за да омекне. Додајте ги целерот, морковот и магдоносот, па пропржете ги кратко со кромидот.
- Џигерите додајте ги во тавата со зеленчукот. Пржете ги додека да заруменат, па полијте ги со бело вино и додајте го концентратот од домати (претходно растворен во половина чаша топла вода). Зачинете со сол и бибер и варете 30 минути на тивок оган.
- Потоа исечкајте ги џигерите или сè заедно сомелете со рачен блендер. Вратете го сосот и додајте ги ситно исечканите маслинки и путерот, па промешајте.
- Парчињата леб потпечете ги од двете страни и премачкајте ги со смесата. Гарнирајте ги по желба со тенко исечкана сланина, коцки црвени пиперки и исечкани маслинки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во