Рецепти
Гарнирани тост лепчиња Ана Ѓорова

Потпечени лепчиња со вкусен намаз од пилешки џигер и зеленчук. Супер можност да го искористите сувиот леб од пред неколку дена и да приготвите вкусен оброк.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 Главица)

Целер(2 страка )

Морков(1 )

Магдонос

Масло

Пилешки џигер(400 Грама)

Бело вино(колку да се полијат џигерите )

Концентрат од домат(4 Супени лажици)

Зелени маслинки(30 Грама)

Путер(40 Грама)

Леб(18 Парчиња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Ситно исечкајте го кромидот и пропржете го на малку масло за да омекне. Додајте ги целерот, морковот и магдоносот, па пропржете ги кратко со кромидот.
  2. Џигерите додајте ги во тавата со зеленчукот. Пржете ги додека да заруменат, па полијте ги со бело вино и додајте го концентратот од домати (претходно растворен во половина чаша топла вода). Зачинете со сол и бибер и варете 30 минути на тивок оган.
  3. Потоа исечкајте ги џигерите или сè заедно сомелете со рачен блендер. Вратете го сосот и додајте ги ситно исечканите маслинки и путерот, па промешајте.
  4. Парчињата леб потпечете ги од двете страни и премачкајте ги со смесата. Гарнирајте ги по желба со тенко исечкана сланина, коцки црвени пиперки и исечкани маслинки.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: