Рецепти
Гевгелиска баница со спанаќ и сирење
Послужете ја баницата топла со чаша јогурт и парче сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 Чаша)
Квасец(1 )
Брашно(1 Килограм)
Сол(1 Кафена лажица)
Спанаќ(1 Килограм)
Сирење(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во еден подлабок сад ставете го брашното, додајте ги водата, квасецот, брашното и солта, па замесете меко тесто.
- Поделете го тестото на мали парченца од кои потоа ќе расукате кори.
- Расуканите кори попрскајте ги со масло. Врз секоја кора ставете по две-три лажици од испржениот спанаќ и од изренданото сирење и се завиткуваат во стапчиња.
- Стапчињата се редат едно до друго во намастен плех и се печат.
- Испечената баница се попрскува со мешавина од вода и од масло, се покрива со крпа неколку минути и потоа се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во