Рецепти
Ѓевречиња од мелено месо
Брз и лесен ручек што може да го комбинирате како што сакате
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Димена сланина(3 ленти )
Кашкавал(200 Грама)
Кромид(1 Главица)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Лентите чадена сланина и кашкавалот се сечкаат на поситни коцки и се додаваат во садот со меленото месо.
- Кромидот и магдоносот се сечкаат, се додаваат во садот и се зачинува со сол и бибер.
- Смесата во садот се размесува да се добие хомогена смеса.
- Од смесата се прават топки, а од нив се формираат ѓевречиња.
- Ѓевречињата се пржат на тивко во загреана рерна со масло или се печат на скара.
- Испржените ѓевречиња се ставаат во чинија и се служат по желба. Може да ги послужите со растопен кајмак, со сос од домати, со гарнир од компири или други додатоци по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во