Рецепти
Грав со ќофтиња Ана Ѓорова

Мексикански рецепт за пикантно гравче со зачинети ќофтиња од мелено месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Соја трошки(1 чаша или стар леб 2-3 парчиња )

Јогурт(1 Чаша)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Мешано мелено месо(0,5 Килограм)

Суво оригано(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер

Кромид(4 Главици)

Лук(3 Чешниња)

Грав(500 Грама)

Масло(250 Милилитри)

Сува везена црвена пиперка(2 или свежа лута црвена пиперка и домати )

Магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се накиснува сојата (или стар леб 2-3 парчиња) во топла вода. Кога ќе нарасне, се цеди и се меша со меленото месо, па се додава црвен пипер, сода бикарбона, оригано, сол, бибер, сечкан кромид (1 главица) и сечкан лук (или лук во прав).
  2. Повторно се меси смесата убаво со дланките, па се додава јогуртот и се меси смесата да биде мека.
  3. Се прават мали топчиња, се пржат на тивок оган, но не многу бидејќи потоа ќе се печат.
  4. Гравот се вари, но се внимава да не е преварен.
  5. Во огноотпорен сад (може и земјена тава) се ставаат маслото и 3 главици сечкан кромид да се пржат.
  6. Откако ќе се испржи кромидот, се додава црвен пипер и во тавата се истура сварениот грав.
  7. Се меша добро и се додава водата во која што се вареше гравот и заедно се додаваат и испржените ќофтиња.
  8. Се посолува, одозгора се редат или суви пиперки или свежи домати и пиперки по желба, сечкано лукче, сечкан магдонос и бибер.
  9. Тавата се става во рерна да се пече на 250 степени.
Бурито со мешано месо
Кесадии со туна
Шпагети во мексикански сос
Мексикански гулаш
Грав на мексикански начин
Грав со ќофтиња
Ла Палома
Мексикански сос
Пикантни колбаси на скара
Фахита со говедско месо
Бурито со јајца
Тортиљи со зеленчук
Тортиља со кинеска салата
Атоле
Колачиња со ореви и шеќер во прав
Тестенини со мексикански сос
Чипс со пикантен сос (посно)
Тортиља од компири
Мексикански колач (посно)
Мексикански мигас
Чили супа
Чили тестенини со месо, грав и пченка
Начос со мелено месо
Кесадиљи со топен кашкавал и сланина
Мексиканско рижото
Ракчиња во текила и зелен лимон
Палачинки од пченка со коријандер и млад кромид
Домашен чили сос
Мексикански омлет
Колач со карамел и млеко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: