Рецепти
Грил-ослиќ на андалузиски начин
Зачинет ручек за љубителите на рибата
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(4-6 )
Компир(4-5 )
Грашок(300 Грама)
Сангрија(150 Милилитри)
Ракија(50 Милилитри)
Путер(400 Грам)
Маслиново масло(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Рибата пред да се стави во тава за печење ја премачкуваме од двете страни со ракијата (уште подобро е ако имате вишнова ракија) и наросуваме сите зачини.
- Откако ќе замириса на свежа вишна, рибата ја покриваме со алуминиумска фолија и ја печеме во грил-тавата додека не зарумени.
- Во меѓувреме го правиме прилогот од компири: компирите исечкани на коцки ги вариме 15 минути. Ги цедиме од течноста и ги потопуваме со сангријата да отстојат само 3 минути.
- Откако малку ќе поцрвенат од течноста ги ставаме да се пропржат на путерот. Ги зачинуваме и ги промешуваме. Ги оставаме да се пржат додека заруменат.
- По желба со рибата како прилог може да ставите и грашак.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во