Рецепти
Гурабии Ана Ѓорова

Десерт кој одлично оди со варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Свинска маст(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Мед(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Маста изматете ја да биде бела како пена.
  2. Се додава шеќер, мед, јајца и потоа сè заедно се меша.
  3. Потоа, се додава брашното и се меси додека брашното не стане густо.
  4. Кога тестото е готово, се прават ваљачиња и се сечат на еднакви делови од кои се прават топчиња.
  5. Топчињата се сплескуваат со дланките и на горната површина со палецот се прави вдлабнатина.
  6. Тестото се пече на 200 степени додека не зацрвени.
  7. Гурабиите се чуваат два дена и потоа се јадат.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: