Рецепти
Гурмански палачинки
Печени палачинки со месо и бешамел сос – интересен рецепт во кој ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палачинки(8 )
Свинско мелено месо(500 Грама)
Јунешко мелено месо(600 Грама)
Кулен(150 Грама)
Свински врат(чаден 150 грама )
Кашкавал(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Брашно(70 Грама)
Маргарин(50 Грама)
Јајце(2 варени )
Домат(1 )
Зелена пиперка(1 )
Млеко(400 Милилитри)
Лук(1 Чешне)
Вегета(1 и пол лажица )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Главицата кромид исечкајте ја и пропржете ја во тава на оган, па откако ќе омекне додајте ги двата вида мелено месо.
- Откако месото ќе се испржи, додајте ги сечканиот лук и сечканите пиперка и домат на коцки.
- Зачинете со сол, бибер и вегета, додајте 1 лажица брашнот и промешајте.
- Во друга тава на оган со растопениот маргарин додајте 50 г брашно и мешајте со жица.
- Откако брашното ќе се испржи, додајте го млекото и зачинете со вегета, мелено морско оревче, измешајте и варете додека бешамел сосот ја добие потребната густина.
- Од филот со мелено месо нанесете на првата палачинка, свиткајте ја во ролат и ставете ја во огноотпорен сад попрскан со масло.
- На истиот начин подгответе ги сите палачинки и наредете ги во садот.
- Врз нив наредете кулен, свински врат, варени јајца исечкани на кругови.
- Изрендајте кашкавал, прелијте со бешамел сос и попрскајте со масло, па печете 20 минути во рерна на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во