Рецепти
Ѓувеч од зеленчук (посно)
Летен и посен ручек. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(500 Грама)
Зелена пиперка(5 )
Кромид(3 Главици)
Морков(4 )
Модар патлиџан(1 )
Целер(1 )
Тиквичка(2 )
Грашок(150 Грама)
Ориз(150 Грама)
Доматен сос(300 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во поголемо тенџере на загреано масло пропржете го сечканиот кромид заедно со модриот патлиџан исечкан на коцки, сечканата пиперка на кругови, а потоа додајте го и останатиот исечкан зеленчук.
- По неколку минути пржење (треба убаво да омекнат зелнчуците), целата смеса префрлете ја во намастена тепсија.
- Додајте го оризот, сол и бибер и полијте со вода колку да се покрие оризот.
- Ставете ја тепсијата во рерна и печете околу 30 минути на 200 степени.
- Потоа додајте го доматниот сок, повторно измешајте и вратете во рерна да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во