Рецепти
Холандска баклава Ана Ѓорова

Баклава со суво грозје и мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500-600 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(4 Супени лажици)

Мелени ореви(200 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Гриз(4 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Белките од јајце се матат со 4 лажици шеќер.
  2. Посебно се матат жолчките и се додава суво грозје, гриз, мелени ореви и сок од лимон, а потоа се соединува со смесата од белките.
  3. Во намастен плех се ставаат 5 готови кори, се преливаат со масло и се става од филот.
  4. Баклавата се витка во ролна, се сече и се става да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 40 минути.
  5. Во меѓувреме 1 килограм шеќер и 1 литар вода се варат во тенџере додека не се растопи убаво шеќерот, а потоа готовата баклава се полева со оладениот шербет и се послужува откако убаво ќе впие.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: