Рецепти

Холандска баклава
Баклава со суво грозје и мелени ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500-600 Грама)
Јајце(4 )
Шеќер(4 Супени лажици)
Мелени ореви(200 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Гриз(4 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Белките од јајце се матат со 4 лажици шеќер.
- Посебно се матат жолчките и се додава суво грозје, гриз, мелени ореви и сок од лимон, а потоа се соединува со смесата од белките.
- Во намастен плех се ставаат 5 готови кори, се преливаат со масло и се става од филот.
- Баклавата се витка во ролна, се сече и се става да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 40 минути.
- Во меѓувреме 1 килограм шеќер и 1 литар вода се варат во тенџере додека не се растопи убаво шеќерот, а потоа готовата баклава се полева со оладениот шербет и се послужува откако убаво ќе впие.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во