Рецепти
Холандски топчиња со суво грозје
Традиционален холандски десерт – Oliebollen или буквално мрсни топчиња кои се служат со кафе и се убави како и топли така и ладни.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(125 Грама)
Млеко(75 Милилитри)
Квасец во прав(7 Грама)
Путер(20 Грама)
Шеќер(15 Грама)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Јајце(1 )
Суво грозје(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Потопете го сувото овошје во рум или топла вода неколку часа, најдобро една вечер, пред пржењето.
- Растворете го квасецот во топлото млеко.
- Измешајте го брашното, шеќерот и кората од лимон и полека сипете го и мешајте го млекото со квасец. Додајте го јајцето, путерот и прстофат сол и мешајте неколку минути додека смесата не се соедини. На крај додајте го сувото овошје.
- Покријте го тестото и оставете го додека не се дуплира во волумен, измешајте го пак и уште еднаш оставете го да порасне.
- Во меѓувреме, загрејте масло во длабока тава за пржење и на сад ставете кујнска хартија за да го впие вишокот масло после пржењето.
- Измешајте го тестото уште еднаш и со голема лажица земајте парчиња и ставајте ги во маслото. Се пржат по околу 3-4 минути од секоја страна. ВАЖНО: маслото не треба да е прежешко бидејќи надворешниот дел ќе се препржи а внатре ќе биде живо.
- Исушете ги топчињата на хартијата и префрлете ги во нов сад. Украсете ги со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во