Рецепти
Холандски топчиња со суво грозје Leo Katarovski

Традиционален холандски десерт – Oliebollen или буквално мрсни топчиња кои се служат со кафе и се убави како и топли така и ладни.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(125 Грама)

Млеко(75 Милилитри)

Квасец во прав(7 Грама)

Путер(20 Грама)

Шеќер(15 Грама)

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Јајце(1 )

Суво грозје(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Потопете го сувото овошје во рум или топла вода неколку часа, најдобро една вечер, пред пржењето.
  2. Растворете го квасецот во топлото млеко.
  3. Измешајте го брашното, шеќерот и кората од лимон и полека сипете го и мешајте го млекото со квасец. Додајте го јајцето, путерот и прстофат сол и мешајте неколку минути додека смесата не се соедини. На крај додајте го сувото овошје.
  4. Покријте го тестото и оставете го додека не се дуплира во волумен, измешајте го пак и уште еднаш оставете го да порасне.
  5. Во меѓувреме, загрејте масло во длабока тава за пржење и на сад ставете кујнска хартија за да го впие вишокот масло после пржењето.
  6. Измешајте го тестото уште еднаш и со голема лажица земајте парчиња и ставајте ги во маслото. Се пржат по околу 3-4 минути од секоја страна. ВАЖНО: маслото не треба да е прежешко бидејќи надворешниот дел ќе се препржи а внатре ќе биде живо.
  7. Исушете ги топчињата на хартијата и префрлете ги во нов сад. Украсете ги со шеќер во прав.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: