Рецепти
Ирмици Ана Ристеска

Стар македонски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(3 Чаши)

Млеко(2 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Гриз(1 Чаша)

Јајце(5 )

Шеќер(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути

  1. Ставете на оган да се варат водата, млекото и маслото. Откако ќе зоврие, додајте го гризот. Варете со постојано мешање додека да се згусне смесата.
  2. Тргнете го од оган и оставете да се олади. Потоа додајте ги јајцата, претходно изматени, и сето добро промешајте го.
  3. Рацете намачкајте ги со масло и од смесата правете ирмици (земете едно топче од тестото и притиснете го на средината со два прста).
  4. Од шеќерот и 2 чаши вода сварете шербет и попарете ги ирмиците.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: