Рецепти
Ирмици Ана Ристеска

Стар македонски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(3 Чаши)

Млеко(2 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Гриз(1 Чаша)

Јајце(5 )

Шеќер(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути

  1. Ставете на оган да се варат водата, млекото и маслото. Откако ќе зоврие, додајте го гризот. Варете со постојано мешање додека да се згусне смесата.
  2. Тргнете го од оган и оставете да се олади. Потоа додајте ги јајцата, претходно изматени, и сето добро промешајте го.
  3. Рацете намачкајте ги со масло и од смесата правете ирмици (земете едно топче од тестото и притиснете го на средината со два прста).
  4. Од шеќерот и 2 чаши вода сварете шербет и попарете ги ирмиците.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: