Рецепти
Ирски леб со семки од сончоглед
Вкусно лепче богато со семки
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јогурт(360 Милилитри)
Интегрално пченично брашно(500 Грама)
Овесни снегулки(2 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Сончоглед(3 Супени лажици)
Ленено семе(2 Супени лажици)
Сусам(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Семките од сончогледот, ленено семе и сусамот малку се пржат во тавчето без масло.
- Рерната се загрева на 200 степени.
- Во длабок сад, брашното се просејува, се додава сода, сол и се промешува.
- Се додаваат и овесните снегулки, семките од сончоглед, лененото семе и сусамот, кои претходно ги испрживме.
- Се прави вдлабнатина во брашното, во неа се истура јогуртот и се промешува со лажица.
- На површината на масата, се посипува брашно и потоа се истура тестото.
- Од тестото се формира топка.
- Во плех, посипуваме брашно, го префрламе тестото и го сечеме со нож во облик на крст.
- Одозгора се премачкува со јогурт.
- Се пече околу 45-50 минути додека добие убава румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во