Рецепти
Ирски леб со семки од сончоглед Ана Ристеска

Вкусно лепче богато со семки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јогурт(360 Милилитри)

Интегрално пченично брашно(500 Грама)

Овесни снегулки(2 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Сончоглед(3 Супени лажици)

Ленено семе(2 Супени лажици)

Сусам(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Семките од сончогледот, ленено семе и сусамот малку се пржат во тавчето без масло.
  2. Рерната се загрева на 200 степени.
  3. Во длабок сад, брашното се просејува, се додава сода, сол и се промешува.
  4. Се додаваат и овесните снегулки, семките од сончоглед, лененото семе и сусамот, кои претходно ги испрживме.
  5. Се прави вдлабнатина во брашното, во неа се истура јогуртот и се промешува со лажица.
  6. На површината на масата, се посипува брашно и потоа се истура тестото.
  7. Од тестото се формира топка.
  8. Во плех, посипуваме брашно, го префрламе тестото и го сечеме со нож во облик на крст.
  9. Одозгора се премачкува со јогурт.
  10. Се пече околу 45-50 минути додека добие убава румена боја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: