Рецепти
Италијански спанаќ – малфати
Malfatti доаѓа од италијанскиот јазик како „лошо оформени“ парчиња спанаќ, но ако се верува дека формата е лоша, вкусот со сигурност е многу поразличен од тоа
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(600 Грама)
Рикота сирење(300 Грама)
Рендан пармезан(60 Грама)
Брашно(65 Грама)
Гриз(50 Грама)
Јајце(1 )
Жалфија(10 Листови)
Путер(5 Супени лажици)
Сол(1 Супена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт ви се потребни помалку од 30 минути
- Најпрвин добро измијте го спанаќот и ставете го да се вари 5-10 минути, колку да омекне.
- Потоа, исцедете го од водата во која го варевте и ставете го до тенџере ладна вода со цел да ја задржи првобитната зелена боја.
- Откога го сваривте и убаво го исцедивте спанаќот, исечкајте го на ситно или ставете во блендер.
- Додадете го јајцето, рикотата, пармезанот, брашното, гризот и солта во спанаќот и соединете ја смесата. Добиената смеса треба да биде мека, но не премногу.
- Смесата замесете ја во форма на цилиндар и почнете да сечкате долж парчиња. Ако ви се залепува смесата за прстите, употребете повеќе гриз.
- На страна, ставете длабок сад со вода и сол да се вари и кога ќе зоврие водата додавајте ги едно по едно малфатите. Варете 2-3 минути, додека не испливаат на површината.
- Потоа, во сад за пржење, пропржете ги со путерот и жалфијата едно по едно многу кратко, околу 30тина секунди.
- На крај извадете ги од садот за пржење и додадете пармезан, сол и бибер по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во