Рецепти

Јајца во сланина
Варени јајца, обвиткани со пржена сланина со гарнир од компири, магдонос и сос од сенф
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(750 Грама)
Јајце(8 )
Праз(1 )
Путер(2 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
Бистра зеленчукова супа(250 Милилитри)
Павлака(4 Супени лажици)
Сенф(2 Супени лажици)
Сланина(8 Парчиња)
Масло(2 Супени лажици)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Шеќер(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Излупените компири се сечат на 4 дела и се варат во солена вода 20 минути.
- Јајцата се варат во зовриена вода и се оставаат да се оладат.
- Празот се сече во тркалца, се загрева лажица путер и во тава се пржи 5-7 минути.
- Во тенџере се загрева лажица путер и се пропржува брашното, со мешање се додава супата и се вари 5 минути. Се додава павлака, сенф, сол, бибер и малку шеќер.
- Секое јајце се лупи и се витка со парче сланина, а потоа се пропржува во врел зејтин од сите страни сè додека сланината не зацрвени.
- Вака приготвените јајца, се сервираат со сосот од сенф и со празот. Компирите се цедат и се посипуваат со сечканиот магдонос и потоа се сервираат со јајцата во чинија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во