Рецепти
Јајца во сланина Ана Ѓорова

Варени јајца, обвиткани со пржена сланина со гарнир од компири, магдонос и сос од сенф

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(750 Грама)

Јајце(8 )

Праз(1 )

Путер(2 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Бистра зеленчукова супа(250 Милилитри)

Павлака(4 Супени лажици)

Сенф(2 Супени лажици)

Сланина(8 Парчиња)

Масло(2 Супени лажици)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Шеќер(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Излупените компири се сечат на 4 дела и се варат во солена вода 20 минути.
  2. Јајцата се варат во зовриена вода и се оставаат да се оладат.
  3. Празот се сече во тркалца, се загрева лажица путер и во тава се пржи 5-7 минути.
  4. Во тенџере се загрева лажица путер и се пропржува брашното, со мешање се додава супата и се вари 5 минути. Се додава павлака, сенф, сол, бибер и малку шеќер.
  5. Секое јајце се лупи и се витка со парче сланина, а потоа се пропржува во врел зејтин од сите страни сè додека сланината не зацрвени.
  6. Вака приготвените јајца, се сервираат со сосот од сенф и со празот. Компирите се цедат и се посипуваат со сечканиот магдонос и потоа се сервираат со јајцата во чинија.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: