Рецепти
Карамел бадем топчиња TanajP

Вкусни бомбици од карамел и бадеми во бела чоколада

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кондензирано млеко(200 Милилитри)

Кафеав шеќер(100 Грама)

Путер(70 Грама)

Мед(30 Грама)

Мелени бадеми(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Шеќерот се пржи да се добие карамел, се додава кондензираното млеко, путерот и медот. Оваа смеса се вари на тивок оган околу половина час, да се намали на половина смесата.
  2. За да провериме дали е готова смесата со лажиче се капнува на чинија, смесата не треба да се разлева, односно треба да остане цврста.
  3. Се трга смесата од оган и се додаваат 250г мелени бадеми и се остава да се излади.
  4. Од смесата се прават бомбици кои се полеваат со бело чоколадо и се посипуваат со гријаж.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: