Рецепти
Карамелизиран карфиол Ана Ристеска

Крцкави карфиоли во интересен сос кои се одлична вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(500 Грама)

Лебни трошки(2 Чаши)

Јајце(2 )

Мед(2 Кафени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Кромид во прав(1 Супена лажица)

Вода(6 Кафени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Соја сос(1 1/2 Кафени лажици)

Чили сос(1/3 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C. Јајцата изматете ги и тргнете ги на страна.
  2. Парчињата карфиол ставете ги во јајцата, така што убаво ќе бидат прекриени од сите страни. Потоа прекријте ги со лебните трошки и ставете ги во тава за печење која е прекриена со хартија за печење.
  3. Печете го околу 15-20 минути.
  4. Додека карфиолот се пече, спремете го сосот. Во тенџере ставете ги медот, смелениот лук, кромидот во прав, соја сосот и чили сосот и гответе на средна температура додека сите состојки не се соединат.
  5. На страна убаво измешајте ги водата и нишестето и потоа додадете ги во сосот. Гответе додека сосот не се згусне, околу 2 минути.
  6. Ставете ги печените карфиоли во тенџерето и измешајте така што ќе бидат убаво прекриени со сосот.
  7. Послужете ги топли.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: