Рецепти
Карамелизиран карфиол
Крцкави карфиоли во интересен сос кои се одлична вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(500 Грама)
Лебни трошки(2 Чаши)
Јајце(2 )
Мед(2 Кафени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)
Кромид во прав(1 Супена лажица)
Вода(6 Кафени лажици)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Соја сос(1 1/2 Кафени лажици)
Чили сос(1/3 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C. Јајцата изматете ги и тргнете ги на страна.
- Парчињата карфиол ставете ги во јајцата, така што убаво ќе бидат прекриени од сите страни. Потоа прекријте ги со лебните трошки и ставете ги во тава за печење која е прекриена со хартија за печење.
- Печете го околу 15-20 минути.
- Додека карфиолот се пече, спремете го сосот. Во тенџере ставете ги медот, смелениот лук, кромидот во прав, соја сосот и чили сосот и гответе на средна температура додека сите состојки не се соединат.
- На страна убаво измешајте ги водата и нишестето и потоа додадете ги во сосот. Гответе додека сосот не се згусне, околу 2 минути.
- Ставете ги печените карфиоли во тенџерето и измешајте така што ќе бидат убаво прекриени со сосот.
- Послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во