Рецепти
Карамелизиран карфиол Ана Ристеска

Крцкави карфиоли во интересен сос кои се одлична вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(500 Грама)

Лебни трошки(2 Чаши)

Јајце(2 )

Мед(2 Кафени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Кромид во прав(1 Супена лажица)

Вода(6 Кафени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Соја сос(1 1/2 Кафени лажици)

Чили сос(1/3 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C. Јајцата изматете ги и тргнете ги на страна.
  2. Парчињата карфиол ставете ги во јајцата, така што убаво ќе бидат прекриени од сите страни. Потоа прекријте ги со лебните трошки и ставете ги во тава за печење која е прекриена со хартија за печење.
  3. Печете го околу 15-20 минути.
  4. Додека карфиолот се пече, спремете го сосот. Во тенџере ставете ги медот, смелениот лук, кромидот во прав, соја сосот и чили сосот и гответе на средна температура додека сите состојки не се соединат.
  5. На страна убаво измешајте ги водата и нишестето и потоа додадете ги во сосот. Гответе додека сосот не се згусне, околу 2 минути.
  6. Ставете ги печените карфиоли во тенџерето и измешајте така што ќе бидат убаво прекриени со сосот.
  7. Послужете ги топли.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: