Рецепти
Карамелизиран карфиол Ана Ристеска

Крцкави карфиоли во интересен сос кои се одлична вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(500 Грама)

Лебни трошки(2 Чаши)

Јајце(2 )

Мед(2 Кафени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Кромид во прав(1 Супена лажица)

Вода(6 Кафени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Соја сос(1 1/2 Кафени лажици)

Чили сос(1/3 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C. Јајцата изматете ги и тргнете ги на страна.
  2. Парчињата карфиол ставете ги во јајцата, така што убаво ќе бидат прекриени од сите страни. Потоа прекријте ги со лебните трошки и ставете ги во тава за печење која е прекриена со хартија за печење.
  3. Печете го околу 15-20 минути.
  4. Додека карфиолот се пече, спремете го сосот. Во тенџере ставете ги медот, смелениот лук, кромидот во прав, соја сосот и чили сосот и гответе на средна температура додека сите состојки не се соединат.
  5. На страна убаво измешајте ги водата и нишестето и потоа додадете ги во сосот. Гответе додека сосот не се згусне, околу 2 минути.
  6. Ставете ги печените карфиоли во тенџерето и измешајте така што ќе бидат убаво прекриени со сосот.
  7. Послужете ги топли.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: