Рецепти
Кисела чорба од тиквички Ана Ѓорова

Зеленчуково вегетаријанско предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 )

Кромид(1 Главица)

Брашно(3 Супени лажици)

Вода(1 Литар)

Јајце(1 )

Кисела павлака(100 Милилитри)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот се чисти и ситно се сечка.
  2. Се става во тенџере со малку масло, па се загрева на рингла и се пржи додека да пожолти.
  3. Во пржениот кромид се додава брашното, па се пржат заедно уште малку
  4. Тиквичката се мие, се лупи, потоа се ренда на крупната страна од рендето.
  5. Се додава во тавата со кромид и брашно, се пропржува и се налева 1 л вода.
  6. Чорбата се вари околу 20 минути, во меѓувреме се додава сол, а по вкус може и 1 лажица вегета.
  7. Се мати едно јајце, се додава павлаката и убаво се мешаат.
  8. Кога чорбата ќе се свари, се додаваат изматеното јајце со павлаката и се сервира.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: