Рецепти
Кисела чорба од тиквички
Зеленчуково вегетаријанско предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 )
Кромид(1 Главица)
Брашно(3 Супени лажици)
Вода(1 Литар)
Јајце(1 )
Кисела павлака(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кромидот се чисти и ситно се сечка.
- Се става во тенџере со малку масло, па се загрева на рингла и се пржи додека да пожолти.
- Во пржениот кромид се додава брашното, па се пржат заедно уште малку
- Тиквичката се мие, се лупи, потоа се ренда на крупната страна од рендето.
- Се додава во тавата со кромид и брашно, се пропржува и се налева 1 л вода.
- Чорбата се вари околу 20 минути, во меѓувреме се додава сол, а по вкус може и 1 лажица вегета.
- Се мати едно јајце, се додава павлаката и убаво се мешаат.
- Кога чорбата ќе се свари, се додаваат изматеното јајце со павлаката и се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во