Рецепти
Ќофтиња од леблебија Ана Ѓорова

Вегатаријански ручек од леблебија со зеленчук и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леблебија(400 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Ким(2 Супени лажици)

Коријандер(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Ставете ја леблебијата во ладна вода да отстои 24 часа. Потоа исцедете ја и сомелете ја заедно со кромидот, лукот, 2 лажички им и 1 лажица коријандер додека добиете хомогена смеса.
  2. Зачинете со сол и бибер и оставете ја смесата да отстои 1 час во фрижидер.
  3. Потоа од смесата правете ќофтиња со големина на кајсија, сплескајте ги малку и пржете ги во поголемо количество загреано масло додека заруменат од двете страни.
  4. Вадете ги од маслото со лажица-цедалка, префрлете ги врз салфета да се исцедат од вишокот маснотии и сервирајте ги топли со салата или гарнир од варен зеленчук по желба.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: