Рецепти
Ќофтиња во лимонов сок Ана Ѓорова

Ќофтиња од мелено месо во вкусен и киселкаст сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(400 Грама)

Ориз(1 Чаша)

Кромид(1 Главица)

Јајце(4 )

Брашно(4 Супени лажици)

Вегета

Бибер

Вода(1,5 Литар)

Сенф(1 Супена лажица)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Меленото месо се меша со оризот, сечканиот кромид, 1 јајце, 2 лажици брашно, вегета и бибер. Смесата убаво се соединува и се прават мали ќофтиња во форма на топче со големина на орев.
  2. Во поголемо тенџере се става еден и пол литар вода да зоврие. Откако ќе почне да врие, ќофтињата едно по едно се пуштаат во тенџерето и се варат на тивок оган околу 30 минути.
  3. Во друг сад се мешаат 2 лажици брашно, 1 лажица сенф и половина чаша вода. Добро се промешува и полека се истура во тенџерето, па се меша додека добро се згусне.
  4. Лимонот се цеди и во тенџерето со згуснатата смеса се додава сокот.
  5. Тенџерето се трга од оган, па се додаваат 3 матени јајца, убаво се промешува и се сервира.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: