Рецепти
Колач од кафе и кајсии Ана Ѓорова

Овошен и освежителен колач за љубителите на кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(3-4 )

Лимон(1 )

Маргарин(200 Грама)

Шеќер(0.5 Чаша)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Јајце(2 )

Јогурт(1 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Инстант кафе во прав(2 Супени лажици)

Црно чоколадо(100 Грама)

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кајсиите измијте ги, отстранете им ја семката и исечете ги на коцки.
  2. Во голем сад, маргаринот пенасто изматете го со шеќерот и ванилиниот шеќер.
  3. Додавајте едно по едно јајце, јогурт, кафе и брашното, претходно измешано со сода бикарбона и прашак за печиво.
  4. Лимонот исцедете го и изрендајте ја кората. Коцките кајсија измешајте ги со сокот од лимон и кората и убаво промешајте, па додајте ги во садот со јајцата.
  5. Убаво промешајте и сипете во намрсен и набрашнет плех, па печете 25-30 минути во рерна на температура од 180 степени.
  6. Оставете колачот да се олади, а потоа прелијте го со глазура од стопено чоколадо и путер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: