Рецепти
Колач од кафе и кајсии
Овошен и освежителен колач за љубителите на кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кајсија(3-4 )
Лимон(1 )
Маргарин(200 Грама)
Шеќер(0.5 Чаша)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Јајце(2 )
Јогурт(1 Чаша)
Брашно(2 Чаши)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Инстант кафе во прав(2 Супени лажици)
Црно чоколадо(100 Грама)
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кајсиите измијте ги, отстранете им ја семката и исечете ги на коцки.
- Во голем сад, маргаринот пенасто изматете го со шеќерот и ванилиниот шеќер.
- Додавајте едно по едно јајце, јогурт, кафе и брашното, претходно измешано со сода бикарбона и прашак за печиво.
- Лимонот исцедете го и изрендајте ја кората. Коцките кајсија измешајте ги со сокот од лимон и кората и убаво промешајте, па додајте ги во садот со јајцата.
- Убаво промешајте и сипете во намрсен и набрашнет плех, па печете 25-30 минути во рерна на температура од 180 степени.
- Оставете колачот да се олади, а потоа прелијте го со глазура од стопено чоколадо и путер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во