Рецепти
Колач со мак и круши
Сочен колач со свежи парчиња круша кој совршено оди со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Круша(750 Грама)
Лимон(2.5 )
Путер(70 Грама)
Квасец(1/2 )
Млеко(1.25 Децилитри)
Шеќер(90 Грама)
Слатка павлака(2 Децилитри)
Афион(150 Грама)
Пишкоти(80 Грама)
Мелени бадеми(70 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Рум(1 Супена лажица)
Јајце(2 )
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
ТЕСТО:
- Измешајте го брашното со рендана кора од 1/2 лимон и ставете го во длабок сад.
- Во средина на брашното направете вдлабнатина, па ставете го издробениот квасец и 2 супени лажици шеќер, прелијте со млако млеко и оставете да стаса квасецот.
- Откако ќе стаса квасецот, додајте парчиња путер и со миксер добро изработете го тестото.
- Додајте уште малку брашно и оставете го тестото 30 минути на топло место да нарасне.
ФИЛ:
- На оган згответе ја слатката павлака со 80 грама шеќер, додајте го мелениот мак и веднаш тргнете од оган.
- Пишкотите издробете ги на поситно и измешајте ги со рендана кора од 1 лимон и со свежиот сок од лимон, мелените бадеми, ванилиниот шеќер, румот и јајцата.
- Добро соединете ја смесата и оставете настрана да се олади. Во меѓувреме промешувајте.
ПОДГОТОВКА:
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- На набрашнета површина расукајте го тестото и обложете го во плех. Оставете го на топло место уште дополнителни 10 минути.
- Во меѓувреме излупете ги крушите, исчистете ги и исечете ги на коцки.
- Тестото премачкајте го со филот од мак, одозгора додајте ги коцкичките круши и печете во загреана рерна околу 35-40 минути.
- Извадете го колачот од рерна, оставете да се олади, а потоа исечете го на коцки, посипете со шеќер во прав и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во