Рецепти
Колач со мак и круши Ана Ѓорова

Сочен колач со свежи парчиња круша кој совршено оди со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Круша(750 Грама)

Лимон(2.5 )

Путер(70 Грама)

Квасец(1/2 )

Млеко(1.25 Децилитри)

Шеќер(90 Грама)

Слатка павлака(2 Децилитри)

Афион(150 Грама)

Пишкоти(80 Грама)

Мелени бадеми(70 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Рум(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Шеќер во прав(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ТЕСТО:

  1. Измешајте го брашното со рендана кора од 1/2 лимон и ставете го во длабок сад.
  2. Во средина на брашното направете вдлабнатина, па ставете го издробениот квасец и 2 супени лажици шеќер, прелијте со млако млеко и оставете да стаса квасецот.
  3. Откако ќе стаса квасецот, додајте парчиња путер и со миксер добро изработете го тестото.
  4. Додајте уште малку брашно и оставете го тестото 30 минути на топло место да нарасне.

ФИЛ:

  1. На оган згответе ја слатката павлака со 80 грама шеќер, додајте го мелениот мак и веднаш тргнете од оган.
  2. Пишкотите издробете ги на поситно и измешајте ги со рендана кора од 1 лимон и со свежиот сок од лимон, мелените бадеми, ванилиниот шеќер, румот и јајцата.
  3. Добро соединете ја смесата и оставете настрана да се олади. Во меѓувреме промешувајте.

ПОДГОТОВКА:

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. На набрашнета површина расукајте го тестото и обложете го во плех. Оставете го на топло место уште дополнителни 10 минути.
  3. Во меѓувреме излупете ги крушите, исчистете ги и исечете ги на коцки.
  4. Тестото премачкајте го со филот од мак, одозгора додајте ги коцкичките круши и печете во загреана рерна околу 35-40 минути.
  5. Извадете го колачот од рерна, оставете да се олади, а потоа исечете го на коцки, посипете со шеќер во прав и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: