Рецепти
Колач со праски
Овошен колач со свежи парчиња праски
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Брашно(6 Супени лажици)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Млеко(2 Децилитри)
Путер(160 Грама)
Праска(250 Грама)
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Цврсто изматете ги белките со шеќерот и 1 пакување ванилин шеќер, додајте ги жолчките и на крај додајте 5 лажици брашно.
- Тестото ставете го во намастено тавче и печете го на загреана рерна на 225°C, околу 30 минути.
- Во меѓувреме подгответе го филот: во млекото ставете 1 лажица брашно, 1 пакување ванилин шеќер, малку путер и сè тоа варете го на тивок оган со постојано мешање.
- Добро изматете ги путерот и шеќерот и додајте ги во изладеното млеко.
- Со така добиениот фил, намачкајте ја печената кора, а одозгора наредете ги праските исечени на парчиња. Колачот посипете го со шеќер во прав и послужете го кога добро ќе се излади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во