Рецепти
Колач со сливи Ана Ѓорова

Освен со свежи, сини сливи, колачот може да го подготвите со било кое свежо сезонско овошје по вкус или со замрзнато овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Брашно(15 Супени лажици)

Масло(15 Супени лажици)

Кисела павлака(15 Супени лажици)

Шеќер(15 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Слива(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад добро изматете ги шеќерот и јајцата.
  2. Откако ќе се изматат, се додаваат киселата павлака (или кисело млеко), маслото, брашното, печивото и ванилиниот шеќер.
  3. Откако убаво ќе се измати, половина од смесата се истура во подмачкана тепсија бр. 32 и се пече околу 15 минути во загреана рера на 250°C.
  4. Во меѓувреме исечкајте ги сливите на коцкички, поросете ги со крупен шеќер и оставете ги малку да отстојат.
  5. Овошјето распоредете го врз печеното тесто рамномерно низ целата површина, потоа истурете го одозгора преостанатото тесто.
  6. Допечете го колачот на 180°C додека убаво зарумени.
  7. Исечете на парчиња и посипете го колачот со шеќер во прав.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: