Рецепти
Колач со сливи Ана Ѓорова

Освен со свежи, сини сливи, колачот може да го подготвите со било кое свежо сезонско овошје по вкус или со замрзнато овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Брашно(15 Супени лажици)

Масло(15 Супени лажици)

Кисела павлака(15 Супени лажици)

Шеќер(15 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Слива(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад добро изматете ги шеќерот и јајцата.
  2. Откако ќе се изматат, се додаваат киселата павлака (или кисело млеко), маслото, брашното, печивото и ванилиниот шеќер.
  3. Откако убаво ќе се измати, половина од смесата се истура во подмачкана тепсија бр. 32 и се пече околу 15 минути во загреана рера на 250°C.
  4. Во меѓувреме исечкајте ги сливите на коцкички, поросете ги со крупен шеќер и оставете ги малку да отстојат.
  5. Овошјето распоредете го врз печеното тесто рамномерно низ целата површина, потоа истурете го одозгора преостанатото тесто.
  6. Допечете го колачот на 180°C додека убаво зарумени.
  7. Исечете на парчиња и посипете го колачот со шеќер во прав.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: