Рецепти
Колач со сливи
Освен со свежи, сини сливи, колачот може да го подготвите со било кое свежо сезонско овошје по вкус или со замрзнато овошје
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Брашно(15 Супени лажици)
Масло(15 Супени лажици)
Кисела павлака(15 Супени лажици)
Шеќер(15 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Слива(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во длабок сад добро изматете ги шеќерот и јајцата.
- Откако ќе се изматат, се додаваат киселата павлака (или кисело млеко), маслото, брашното, печивото и ванилиниот шеќер.
- Откако убаво ќе се измати, половина од смесата се истура во подмачкана тепсија бр. 32 и се пече околу 15 минути во загреана рера на 250°C.
- Во меѓувреме исечкајте ги сливите на коцкички, поросете ги со крупен шеќер и оставете ги малку да отстојат.
- Овошјето распоредете го врз печеното тесто рамномерно низ целата површина, потоа истурете го одозгора преостанатото тесто.
- Допечете го колачот на 180°C додека убаво зарумени.
- Исечете на парчиња и посипете го колачот со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во