Рецепти
Колач со сливи Ана Ѓорова

Освен со свежи, сини сливи, колачот може да го подготвите со било кое свежо сезонско овошје по вкус или со замрзнато овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Брашно(15 Супени лажици)

Масло(15 Супени лажици)

Кисела павлака(15 Супени лажици)

Шеќер(15 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Слива(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад добро изматете ги шеќерот и јајцата.
  2. Откако ќе се изматат, се додаваат киселата павлака (или кисело млеко), маслото, брашното, печивото и ванилиниот шеќер.
  3. Откако убаво ќе се измати, половина од смесата се истура во подмачкана тепсија бр. 32 и се пече околу 15 минути во загреана рера на 250°C.
  4. Во меѓувреме исечкајте ги сливите на коцкички, поросете ги со крупен шеќер и оставете ги малку да отстојат.
  5. Овошјето распоредете го врз печеното тесто рамномерно низ целата површина, потоа истурете го одозгора преостанатото тесто.
  6. Допечете го колачот на 180°C додека убаво зарумени.
  7. Исечете на парчиња и посипете го колачот со шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: