Рецепти
Компири со кашкавал и салама
Вкусни компири кои покрај тоа што се одлична вечера, може да ги послужите како прилог на некое главно јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Несолен путер(4 Супени лажици)
Брашно(1/4 Чаша)
Млеко(2 Чаши)
Чедар сирење(1 Чаша)
Компир(4 )
Шунка(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Загрејте ја рерната на 176°C. Тавче за печење премачкајте го со масло и тргнете го на страна.
- Во тавче стопете го путерот, додавајте го брашното постепено и мешајте. Додавајте го и мелекото и постојано мешајте додека смесата не се згусне. Потоа тргнете го од оган, додајте го кашкавалот и мешајте додека не се стопи.
- Компитите измијте ги и исечете ги на тенки кругови, а шунката на ситни коцки.
- Наредете половина од компирите во подмачканата тава, врз нив ставете половина од саламата и половина од сосот со сирење. Повторете ја постапката уште еднаш и ставете да се пече 60 минути.
- Кога ќе биде готово, извадете го и декорирајте го со малку магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во