Рецепти
Компири со кашкавал и шунка
Тава од варени и потпечени компири со топен кашкавал и шунка за одличен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(4 )
Кашкавал(200 Грама)
Шунка(100 Грама)
Млеко(7-8 Супени лажици)
Маргарин(50 Грама)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Компирите се варат, се лупат и се сечат на кругови.
- Тепсијата се премачкува со маргарин и се посипува со брашно или со лебни трошки.
- Прво се редат компирите, па се додаваат 2-3 лажици млеко.
- Потоа врз компирите се ренда дел од кашкавалот и се додава шунката исечена на коцки.
- Одозгора се реди уште еден ред компири, па се додаваат уште 4-5 лажици млеко и повторно се ренда кашкавал. Врз кашкавалот се става ред сечкан магдонос или уште шунка по желба.
- Целото јадење се попрскува со масло и се посолува, потоа тепсијата се става во рерна на 200 степени да се пече 15-20 минути. Јадењето се сервира топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во