Рецепти
Крем чорба од блитва Ана Ѓорова

Кремаста, пролетна чорба од блитва со млеко и павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(300 Грама)

Млеко(600 Милилитри)

Слатка павлака(100 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Блитвата се чисти, се мие и се вари во млеко околу 10 минути.
  2. Омекнатата блитва се ситни со рачен миксер, но не се пасира целосно – колку малку да се иситни. Се зачинува со сол и бибер по вкус и се меша.
  3. Павлаката за готвење се загрева на оган. Жолчките се матат, па се додаваат во загреаната павлака и заедно се матат.
  4. Смесата се додава на чорбата и се вари на тивок оган уште 10 минути.
  5. Чорбата се служи малку оладена со леб исечен на коцкички и испечен во рерна.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: