Рецепти
Крем чорба од блитва
Кремаста, пролетна чорба од блитва со млеко и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Блитва(300 Грама)
Млеко(600 Милилитри)
Слатка павлака(100 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Блитвата се чисти, се мие и се вари во млеко околу 10 минути.
- Омекнатата блитва се ситни со рачен миксер, но не се пасира целосно – колку малку да се иситни. Се зачинува со сол и бибер по вкус и се меша.
- Павлаката за готвење се загрева на оган. Жолчките се матат, па се додаваат во загреаната павлака и заедно се матат.
- Смесата се додава на чорбата и се вари на тивок оган уште 10 минути.
- Чорбата се служи малку оладена со леб исечен на коцкички и испечен во рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во