Рецепти
Кремаста паста салата со јајца и сланина
Оваа брза салата од тестенини со кремаст прелив, зелена салата, тврдоварени јајца и пржена сланина е лесна за правење, а со извонреден вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тестенини(500 Грама)
Јајце(6 )
Сланина(5 Парчиња)
Мајонез(1/2 Чаша)
Павлака(1/3 Чаша)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Филети сардела(2 )
Лук(1 Чешне)
Сенф(1 Супена лажица)
Рендан пармезан(2/3 Чаша)
Целер(1 )
Марула(4 Листови)
Млад кромид(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето (употребете ситни тестенини во форма на школка) и потоа исцедете ги. Исплакнете ги под млаз ладна вода, повторно исцедете и тргнете ги во сад настрана.
- Во меѓувреме исечете ги тврдоварените јајца на четвртинки, а сланината на коцки.
- Пропржете ја сланината во тава со масло на умерен оган 4-5 минути, додека стане крцкава, а потоа ставете ја врз хартија за да се исцеди од течноста.
- Во друг сад измешајте ги мајонезот, лимоновиот сок, 1 лажица топла вода, исечканите сардели, сечканиот млад кромид и сенфот. Пробајте дали треба да се додаде воопшто сол, бидејќи самите сардели се доста солени.
- Со тестенините измешајте ги половина од пармезанот, половина од пржената сланина, исечканиот целер и исечканата марула. Додајте ја мешавината од мајонезот и убаво измешајте.
- Салатата украсете ја со јајцата, останатата сланина и пармезанот, па сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во