Рецепти
Крофнички од тиква
Несекојдневен рецепт – испробајте го, може да ве изненади
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 Килограм)
Брашно(400 Грама)
Јајце(2 )
Ванилин шеќер(1 )
Цимет(1 Кафена лажица)
Шеќер во прав(150 Грама)
Прашок за печиво(1/2 )
Масло(2 Чаши)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Тиквата исчистете ја, исечете ја на покрупни парчиња и печете ги во рерна додека омекнат.
- Потоа изрендајте ги печените парчиња тиква и измешајте ги со циметот, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер.
- Во друг сад изматете ги јајцата и додајте ги во смесата.
- Сето тоа измешајте го и додајте го брашното измешано со печивото (по потреба додајте уште брашно).
- Од смесата со мокра лажица вадете крофнички и пржете ги во тенџере со поголемо количество масло.
- Кога ќе ги вадите од тенџерето, вадете ги во чинија обложена со салфетка за да се исцедат од вишокот маснотија.
- Готовите крофнички од тиква посипете ги со шеќер во прав или со мед и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во